Vanaf 15 juni overal je bundel gebruiken in de gehele EU

Het is bijna zover: vanaf 15 juni kun je overal bellen en internetten in de gehele Europese Unie met je huidige belbundel. Dat betekent geen hoge telefoonkosten meer in het buitenland. De data roaming kosten waren al verlaagd omdat ze gewoon te hoog waren. Maar straks kun je gewoon vanuit Spanje naar Nederland bellen zonder hoge kosten. Geen dure buitenlandbundels meer maar gewoon internetten, sms’en en bellen tegen hetzelfde tarief als in Nederland. Hoe fijn is dat wel niet?

Wel zijn er twee uitzonderingen op deze regels gemaakt en dat zijn:

  • Stel je loopt stage ergens in de EU of je verblijft daar om een andere reden langere tijd? Dan kan je provider je hiervoor wel kosten in rekening brengen. Dit is een zogenaamde toeslag en die komt neer op €0,032 cent per minuut voor het bellen, en €0,01 cent per smsje en €7,70 per GB aan data.
  • Heb je een goedkoop abonnement of zelfs een abonnement waarbij je onbeperkt data hebt dan mag je provider hiervoor een plafond instellen. De provider is in deze gevallen wel verplicht je hiervan op de hoogte stellen voordat jij een nieuw abonnement aangaat.

Vanaf 15 juni alleen nog maar bundels die geldig zijn in Nederland én de EU

Een tweetal providers hebben hun abonnementen al aangepast aan de EU. T-Mobile en Robin Mobile hebben al EU bundels dit is ook aangegeven door hun. KPN en Vodafone voeren de EU bundels vanaf 1 juni in en Tele2 volgt een week later op 8 juni. De rest van de providers zullen hun EU bundels introduceren vanaf 15 juni 2017. Het Europese Parlement stemde 2 jaar terug al in met het afschaffen van de de hoge kosten voor data roaming. Zo is er een in een akkoord vastgelegd hoeveel providers elkaar onderling in rekening mogen brengen.  Dit akkoord is al goedgekeurd in april 2017.

T-Mobile heeft bijvoorbeeld bij zijn GO Unlimited abonnement de voorwaarden veranderd. Er kan wel onbeperkt in Nederland aan data worden verbruikt maar niet in het buitenland. Het plafond voor het buitenland internetten ligt nu op 10 GB per maand en dat is nog altijd veel te noemen. Overigens gebruiken de klanten van T-Mobile hun internet vooral in eigen land.

Gelijke monniken en gelijke kappen in telefoonland

De Europese Unie vond het van belang om de kosten voor bellen in het buitenland zo transparant mogelijk te laten zijn. En dat was het de afgelopen jaren niet! Een provider verdiende namelijk ontzettend veel aan een klant die in het buitenland belde naar het thuisfront of smste. Het gebruik van data was zo mogelijk nog duurder en dat is niet meer van deze tijd. En prepaid gebruikers blijven natuurlijk ook niet achter: zij kunnen ook gewoon tegen dezelfde prepaid tarieven internetten, bellen en sms’en in het buitenland.

De scherpste gsm abonnementen vergelijken op GSMvergelijker.com

Gsm abonnement vergelijken? Bekijk samen met GSMvergelijker.com welk abonnement het beste bij u past. Graag een nieuw toestel erbij maar niet teveel bijbetalen? Geef dan in de Gsmvergelijker aan hoeveel u maximaal voor uw nieuwe toestel wilt betalen. Per provider en toestel word aangegeven hoeveel u maandelijks kwijt zult zijn. U kunt uw vergelijking zo personaliseren dat u binnen een minuut de goedkoopste gsm aanbieding voor u heeft. De bal ligt bij u wat het overstappen betreft dit zult u zelf moeten doen.