Kinderen moeten vaker offline en buitenspelen

Het is geen nieuws, maar blijft van kracht omdat het nog altijd schering en inslag is: jonge kinderen die uren achter elkaar op een beeldscherm zitten te turen. De balans is zoek. Ze moeten gewoonweg vaker buitenspelen.

 

Regelmatig turen naar een beeldscherm begint op een steeds jongere leeftijd. Peuters spelen al met tablets en dat is niet alleen slecht voor de ogen, maar ook slecht voor de rug. En wat het doet voor de ontwikkeling van de hersenen is nog maar de vraag.

 

Volgens de Wereld Gezondheid Organisatie (WHO) is het beter voor een kind tussen de twee en de vier jaar om niet langer dan een uur per dag op een beeldscherm te kijken. Voor kinderen ouder dan vier jaar geldt twee uur. Maximaal, dus die verstandig is, laat zijn kinderen minder dan deze aangegeven uren kijken.

 

De problemen zijn niet aan te slepen

 

Kijken kinderen vaker en lager dan zijn de problemen niet aan te slepen als we de deskundigen moeten geloven. Wie lang op een beeldscherm tuurt, speelt in die tijd niet buiten. Op zich is dat al alarmerend. Het zijn de kinderen die aan het einde van de dag super onrustig zijn. Niet omdat het nare kinderen zijn, maar omdat ze gewoonweg gedurende de dag hun energie niet kwijt konden. Ze weten zich geen raad, en gaan dan vaak ook nog eens verkeerd eten om te compenseren.

 

Gevolg: ze komen kilo’s aan en de volgende dag herhaalt zich dit weer. Met andere woorden, deze kinderen worden te dik en gaan als gevolg daarvan weer slechter slapen en als er al sprake is van sporten geven ze er snel de brui aan. Met overgewicht is dat ook gewoon niet fijn. Vicieuze cirkel dus.

 

Goedkoop internet is fijn, maar geen vrijbrief

 

Ook al heeft papa een nog zo goedkoop internet abonnement geregeld, het is niet slim om hier uren mee bezig te zijn. Na schooltijd is het gewoon verstandig om eerst een paar uur buiten te spelen. Dan hebben ze die beweging lekker gehad. Gaan ze daarna even het internet op, dan is het raadzaam om regelmatig van het scherm weg te kijken. Gemiddeld om de twintig minuten. Dat is beter voor de ogen, de concentratie én de rug, als ze tenminste even opstaan.

 

Het gaat in dit geval vooral om een bewustwording bij ouders. Het is aan te raden, zo meent de overheid, om hier soepel mee om te gaan, maar er wel alert op te zijn. Ouders moeten overigens wel het goede voorbeeld geven. Dat betekent onder andere dat ze bijvoorbeeld onder het eten niet zelf op een scherm moeten gaan zitten turen, luidt het advies van de Stichting Mediawijzer.

 

Kinderen zien internet als een dagelijkse noodzaak

 

Alle deskundigen zijn het erover eens dat kinderen meer moeten buitenspelen. Ouders zouden dan ook, het liefst op een positieve manier, moeten ingrijpen. Maar wie kent het niet dat na een verhuizing bijvoorbeeld de kinderen gewoonweg meepraten bij het internet vergelijken, omdat ze snel internet wensen. Ze zien het als iets dat dagelijks nodig is. Ouders gaan daarin mee. En als zij al niet het goede voorbeeld geven en uitleggen dat er ook nog iets anders is dan constant filmpjes kijken of op social media aanwezig zijn, wordt er geen patroon doorbroken, en wordt de schermtijd alleen maar langer.

 

Resumé:

-praat samen over het gebruik van internet en schermtijd

-geef als ouder het goede voorbeeld

-zet kinderen aan tot buitenspelen

-geef ze schermtijd, maar maak kinderen bewust en zorg voor een gezonde balans

-tussen de 2 en 4 jaar maximaal een uur schermtijd

-boven de 4 jaar maximaal 2 uren schermtijd

-kijk om de twintig minuten van het beeldscherm weg