BKR-registratie bij smartphoneabonnement: hoe zit het?

Als u een nieuw smartphone abonnement afsluit, heeft u de kans dat u een BKR-registratie ontvangt. Dat is echter niet in alle gevallen zo. Wanneer is dit wel zo en wat betekent dat voor u? U leest het in dit artikel.

Smartphoneabonnement en BKR

Voor smartphoneabonnementen in combinatie met een toestel, waarbij de adviesprijs hoger dan 250 euro is, ontvangt u een BKR-registratie. Er wordt daarmee ook een inkomenscheck gedaan. Dit geldt overigens alleen voor particuliere telefoonabonnementen. Zakelijke mobiele abonnementen hebben hier geen ‘last’ van.

Het BKR (Bureau Krediet Registratie) is een organisatie die de leningen van Nederlanders registreert. In feite wordt een smartphone in dit specifieke geval dus ook gezien als een lening. De instantie gaat onder andere na of u uw schulden kunt voldoen. Zo kunnen leningen geweigerd worden, als u een BKR-registratie hebt.

Hoe werkt het?

Als een smartphoneabonnement in combinatie met een toestel (met een adviesprijs hoger dan 250 euro) neemt, wordt dat gezien als een lening. Omdat het een lening betreft, wordt er gekeken naar het inkomen. Ook de bijbehorende lasten worden meegenomen. De provider of retailer doet vervolgens een kredietwaardigheidstest. Als deze negatief uitpakt, kunt u de smartphone niet nemen. Als het wel wordt goedgekeurd, ontvangt u dus wel een BKR-registratie voor uw nieuwe smartphone.

bkr-registratie

Wat betekent de registratie voor u?

Het BKR houdt deze registraties bij, zodat banken of andere financiële instellingen kunnen kijken of zij u geld kunnen lenen. Zo kan het bijvoorbeeld een negatieve input hebben op de hoogte van uw hypotheek. Hoe meer BKR-registraties u heeft, hoe gelimiteerder uw hypotheek wordt. Als u bijvoorbeeld de nieuwste iPhone X heeft aangeschaft, betekent dat ook dat u ruim 1.100 euro minder kunt lenen. De leensom kan daarmee ruim 12.000 euro lager uitvallen. Dat heeft dus relatief grote gevolgen.

Dit geldt niet alleen voor smartphones, maar ook voor andere leningen. U kunt hierbij denken aan creditcardschulden of andere kortlopende leningen. U kunt zelfs een negatieve BKR ontvangen als u niet op tijd betaalt. Een negatieve registratie blijft bestaan totdat de schuld volledig is voldaan. Ook zal het BKR vijf jaar lang een aantekening laten staan.

Gelukkig zijn er een aantal alternatieven, zodat u de BKR-registratie bij een smartphoneabonnement in zijn geheel kunt vermijden.

Alternatief 1: sim only abonnement

Het eerste alternatief is een sim only abonnement. U heeft in dit geval namelijk helemaal geen toestel in uw abonnement. U kunt dan een lose smartphone kopen. Houd er wel rekening mee dat u veel geld moet neertellen voor het toestel. Als u een nieuwste Apple iPhone wilt kopen, kan dat aardig in de kosten lopen.

Alternatief 2: smartphone < 250 euro

Tegenwoordig is het haast niet meer voor te stellen, maar er zijn natuurlijk ook gewoon hele goedkope smartphones. Als de adviesprijs lager is dan 250 euro, heeft u sowieso geen ‘last’ van de BKR-registratie. Het wordt in dit geval namelijk niet gezien als een lening. Onder andere de Huawei P8 Lite is een goedkoop model.

Alternatief 3: afbetalen tot 250 euro

Als laatste optie kunt u er ook voor kiezen om de smartphone af te betalen tot 250 euro. Wilt u bijvoorbeeld LG V30 kopen? De adviesprijs voor het toestel is 899 euro. Als u van tevoren alvast 650 euro aflost, houdt het toestel nog een waarde over van 249 euro. Ook in dit geval ontvangt u daarmee geen BKR-registratie. Er wordt daarmee ook geen inkomenscheck gedaan.