Appen achter het stuur? Beter van niet!

De kans dat u betrokken raakt bij een ongeval is maar liefst 23 keer groter, indien er een smartphone in het spel is. Om die reden gaat de politie strenger controleren op het gebruik van een smartphone achter het stuur. Men test namelijk nu met speciale flitscamera’s. Daardoor kan de politie gemakkelijker bekeuringen uitdelen.

Appen en bellen achter het stuur is een probleem. U raakt sneller afgeleid en daardoor heeft u ook minder zicht op de weg. De reactiesnelheid wordt vertraagd, omdat men simpelweg met iets anders bezig is. Het kan zijn dat u simpelweg uit bocht vliegt, maar het kan ook ernstigere gevolgen hebben. Dodelijke verkeersslachtoffers is niet iets wat wenselijk is.

Speciale flitscamera’s

Veel overtreders komen er maar gemakkelijk mee weg: appen achter het stuur. Justitie en Veiligheid wil met speciale flitscamera’s ervoor zorgen dat men sneller gepakt wordt. Daardoor zullen het aantal verkeersboetes fors omhooggaan. Aan de hand van de speciale flitscamera kan het systeem zien of u wel of niet een telefoon in uw handen heeft. Heeft u dat niet? Dan worden de beelden per direct gewist. Is deze wel aanwezig? Dan worden de beelden opgeslagen en ontvangt u een boete.

Het is tot dusver nog niet bekend of het juridisch kan standhouden. Momenteel moet een agent(e) u namelijk staande houden. Momenteel overlegt de politie daarom met het OM (Openbaar Ministerie) over de verdere voortgang. Het OM stelt hoge eisen: zo moet de beeldkwaliteit van de foto’s extreem hoog zijn.

Hogere straffen voor overtreders

Autobestuurders mogen hun smartphone gebruiken in de auto, als deze in een houder staat. Het is verboden om uw telefoon vast te houden tijdens het autorijden. Ook als u niet aan het bellen of appen bent, mag u de telefoon vooralsnog niet vasthouden. Een nummertje verder klikken als u uw smartphone heeft aangesloten op de speakers, mag dus officieel niet.

Mocht u een onveilige situatie creëren op de weg, kan het zijn dat u er niet met alleen een boete vanaf komt. Afhankelijk van de ernst van de overtreding, kunnen er namelijk zelfs gevangenisstraffen worden opgelegd. Indien u een dodelijk ongeluk veroorzaakt, kunt u een gevangenisstraf tot wel zes jaar krijgen.

Voorkom gebruik van uw smartphone achter het stuur

U kunt uw smartphone natuurlijk helemaal uitzetten als u gaat rijden. Dan weet u zeker dat u er niet naar kijkt. Bovendien kunt u er ook voor kiezen om uw smartphone over te schakelen naar een ‘niet storen’ modus. Dan ontvangt u geen meldingen en raakt u niet in de verleiding om toch even te kijken. iOS van Apple heeft ook speciale software op hun iPhones: ‘niet storen tijdens het autorijden’. Tijdens het autorijden wordt deze software automatisch ingeschakeld, waardoor u ook geen meldingen meer ontvangt. Dan komt u nooit in de verleiding. Daarmee bespaart u uzelf niet alleen een hoge boete, maar rijdt u ook nog eens veiliger in het verkeer.

Tip: op zoek naar een nieuwe smartphone? Start direct met mobiele abonnementen vergelijken!