10 tips om op het energieverbruik van uw smartphonebatterij te besparen

De huidige smartphones zijn ontzettend geavanceerd. Er zitten talloze functies op het toestel en dat heeft zo haar voor- en nadelen. Zo kunt u overal internetten, films kijken en bellen. Al die extra opties hebben ook een duidelijk nadeel: een smartphone gaat qua batterij namelijk veel minder lang mee dan de traditionele mobiele telefoon. In dit artikel daarom: 10 tips om op het energieverbruik van uw smartphonebatterij te besparen.

1) Helderheid beeldscherm

Het beeldscherm is een van de grootste energieverbruikers. Het moet natuurlijk diverse beelden tonen en het moet reageren op het moment dat het wordt aangeraakt. De verlichting van het scherm is een belangrijk element van het hoge verbruik. Door de helderheid van het beeldscherm te verlagen, kunt u veel batterij besparen. De nieuwste smartphones stellen helderheid automatisch in op basis van licht in een bepaalde ruimte. Als het beeldscherm even wat minder helder kan, stelt de smartphone dat automatisch in.

2) Sluit apps die u niet gebruikt

Apps kunnen op de achtergrond van uw smartphone blijven draaien. Alhoewel het lijkt dat deze niet actief zijn, blijven de apps wel degelijk energie van de batterij verbruiken. Sluit daarom bij voorkeur de apps die u niet gebruikt. Door dat consequent te blijven doen, bespaart u eenvoudig veel.

3) Automatisch informatie ophalen

Verschillende apps kunnen automatisch informatie ophalen. Dat is bijvoorbeeld het geval bij een e-mailapp. Periodiek wordt er dus gekeken naar nieuwe informatie en dat kost ook batterij. Als u dit niet real-time laat binnenkomen, gaat uw smartphonebatterij veel langer mee.

4) Vliegtuigmodus wanneer mogelijk

De vliegtuigmodus is een ontzettend handige feature, waarbij u gemakkelijk uw verbindingen kunt uitschakelen. De verbinding met 3G of 4G wordt uitgeschakeld en ook de verbinding met Wi-Fi wordt uitgeschakeld. Dat scheelt ontzettend op de batterijduur. Als u uw smartphone tijdelijk niet gebruikt, is dit een handige optie.

Tip: bespaar geld op uw mobiele telefoonabonnement. Start direct met mobiele telefoonabonnementen vergelijken!

smartphone opladen

5) Scherm sneller af laten sluiten

Smartphones blijven nog enige tijd aanstaan, voordat het scherm wordt afgesloten. Als u uw scherm altijd afsluit na gebruik, bespaart u al snel energie op uw smartphonebatterij. U kunt eventueel ook instellen dat uw scherm sneller afsluit. Het nadeel is echter wel dat uw scherm wellicht iets te snel uitgaat, dat kan vervelend zijn.

6) Schakel vibreren uit

Geloof het of niet, maar vibreren is een enorme energiesluiper. In plaats van een geluidssignaal, kan de smartphone ook vibreren. Op die manier krijgt u dus ook een melding, maar dat is wel een grote energieverbruiker. Overweeg daarom om dit uit te zetten.

7) Download mediabestanden in plaats van het te streamen

Als u mediabestanden streamt, kost dat aanzienlijk meer kracht van uw smartphonebatterij dan wanneer u het downloadt. Probeer daarom bij voorkeur de bestanden te downloaden in plaats van te streamen. Eenmalig downloaden kost minder energie (en data) dan een mediabestand regelmatig streamen. Als u op Wi-Fi zit, kunt u bovendien data besparen. Download bij voorkeur als u smartphone aan de oplader ligt.

8) Minimaliseer gps-gebruik

Diverse apps maken gebruik van gps om de locatie van de gebruiker te bepalen. Dat is niet altijd nodig, maar het verbruikt wel veel energie van uw smartphonebatterij. Schakel dit daarom uit als dat mogelijk is.

Tip: heeft u nog een goede smartphone en wilt u een nieuw abonnement afsluiten? Overweeg dan een sim only abonnement!

9) Update de apps in een keer

Regelmatig komen er updates uit voor apps. Het is raadzaam om deze in een keer te updaten. Iedere keer als een app wordt ge-update, kost dat energie van uw smartphonebatterij. Updates van het besturingssysteem zijn bovendien ook belangrijk, omdat dit ervoor kan zorgen dat uw smartphonebatterij juist langer mee gaat.

10) Energiebesparingmodus

Zowel Apple- als Android-toestellen hebben een energiebesparingmodus. In deze modus worden bepaalde processen uitgeschakeld, zodat uw smartphonebatterij langer mee gaat. Zo wordt onder andere mail minder vaak opgehaald. Ook bepaalde animaties worden verminderd.