Brandt uw smartphonebatterij? Onderneem direct actie!

Zo nu en dan hoort u de verschrikkelijke verhalen: brand in een smartphonebatterij. Alhoewel het vrijwel niet voorkomt, kan het wel degelijk gebeuren. Bij excessief gebruik van uw smartphone of wanneer het product niet deugt, kan het maar zo zijn dat de batterij begint te branden. Wat moet u in zo’n geval doen? In ieder geval actie ondernemen! Die stappen leest u in dit artikel.

Verwijder de stekker uit het stopcontact

Als u uw smartphone aan het opladen bent, en u ruikt een branderige geur, is het belangrijk dat u per direct uw toestel van de lader afhaalt. Er is namelijk een kans dat er vlammen ontstaan en als u net uw smartphonebatterij aan het opladen bent, is de kans groter dat het in vlammen opgaat.

opladen

Gebruik een brandblusser

Het klinkt heel erg gemakkelijk: gebruik een brandblusser. Echter heeft lang niet iedereen deze in huis. Toch is dat raadzaam. Er bestaan verschillende type brandblussers, waarvan een aantal erg voordelig te bestellen zijn. Als uw smartphone in de brand vliegt, kan dat grote gevolgen hebben. De batterij is immers erg schadelijk als het brandt. Met een B-klasse brandblusser kunt u ernstigere schade gemakkelijker voorkomen. Als u dus nog nog geen brandblusser in huis heeft, is dat zeker wel aan te raden.

Als u smartphonebatterij begint te branden, is het van belang dat u geen droge poeder gebruikt. Kies dus nooit voor een D-klasse brandblusser. Dit model is namelijk voorzien van droge poeder en dat werkt over het algemeen minder goed. U kunt daarom het beste kiezen voor model met de klasse ABC, AB of B. B heeft de voorkeur en is over het algemeen het voordeligst uit deze drie varianten.

Gebruik geen water

In een smartphonebatterij zit soms lithium metaal. Om die reden is het belangrijk dat u oppast met water. Gebruik daarom bij voorkeur helemaal geen water om uw smartphone te blussen. Er kan namelijk een chemische reactie ontstaan en dat kan het nog een tikkeltje erger maken. Als u geen brandblusser in huis heeft, kan een beetje zand of modder het kunstje ook klaren. Ook niet iedereen zal dat in huis hebben en daarom is een brandblusser aan te raden. Die kunt u immers ook inzetten op andere momenten, wanneer bijvoorbeeld een pan in de brand vliegt.

Tip: is uw smartphone kapotgegaan aan de gevolgen van brandschade? Vergelijk hier dan nieuwe mobiele telefoonabonnementen en vergelijk diverse merken en providers!